GDPR – Dataskyddsreformen

Den 25 maj 2018 får hela EU en ny datalag, dataskyddsförordningen, ofta kallad GDPR ( General Data Protection Regulation ).
I Sverige ersätter den PUL och berör alla som hanterar personuppgifter, undantag för privatpersoner om syftet är helt privat. Men om du är ett bolag, en förening, en organisation eller enskild firma och har ett kundregister, ett medlemsregister, ett register över anställda, ett leverantörsregister, ett kontaktregister eller på annat sätt hanterar personuppgifter så gäller GDPR dig! Den största skillnaden mot PUL är att GDPR ställer krav på att du kan dokumentera och visa att du har rutiner för att hantera personuppgifter på ett lagligt sätt och att du följer dem.

Den 14 september anordnade ITnätet Ulricehamn och NUAB en föreläsning om den nya dataskyddsförordningen som träder i kraft 25 maj 2018. Föredragshållare var Christina Berggren från MAQS advokatbyrå. 65 besökare fick då en inblick i vad GDPR är och kan komma att innebära för deras verksamheter.

GDPR berör många delar av företagens verksamhet:
Juridik: vad har vi för lagstöd för vår personuppgiftsbehandling, hur skriver vi avtal?
Organisation: vem är personuppgiftsansvarig, ska vi ha ombud, har vi bra rutiner för att följa lagen, har vi tillräckligt hög medvetenhet hos personalen om datasäkerhet?
Marknad: hur ser våra kunder att vi behandlar dem och deras uppgifter på ett schysst sätt?
ITsystem: vet vi att vi lagrar de uppgifter vi behöver om tex samtycke i våra system, vad kan vi få från systemleverantör som hjälper oss med GDPR?
Datasäkerhet: fungerar våra backuper, har vi koll på hur bra skyddet för dataintrång är?
Och mycket mer ...

ITnätet erbjuder ett startpaket för att hjälpa dig att komma igång med GDPR-arbetet och stötta dig fram till maj 2018. Startpaketet innehåller 2 utbildningsträffar, en halvdag i oktober och en i november. I paketet finns också en del mallar och exempel för de dokument och processer du bör ha för att uppfylla lagens krav och under tiden från oktober och fram till maj 2018 hjälper ITnätet till att svara på frågor du kan ha och ta fram den information du kan behöva.

Tider för startpaketet:
Första träffen är torsdagen den 19 oktober 2017 kl 09.00 - 12.00
Andra träffen är torsdagen den 23 november 2017 kl 09.00 - 12.00
Utbildningen hålls av Christina Berggren, Kenneth Asplund och Linn Samuelsson från MAQS.

Vid träff nr 2 i november medverkar även Per Josefsson som har jobbat med datasäkerhet och personuppgiftshantering i många år. Per kan berätta hur man praktiskt gör saker som privacy impact
analyses, privacy by design och säkerhetsstyrning, men också svara på era frågor om hur man förbereder sig för GDPR. Per kommer från teknikhållet och är därför kunnig om vad som krävs
av processer och teknik för att få en relevant nivå.

Kursavgiften, 8.900 per deltagare faktureras efter första träffen.
Plats blir i Ulricehamn, Hotell Bogesund.

Här kan du läsa mera om Dataskyddsreformen och ITnätets aktiviteter runt GDPR.

Här finns mer information om startpaketet (pdf).

Anmäl er till startpaketet






Personuppgiftsinformation
När du anmäler intresse eller registrerar dig för föreläsningar och workshops så lagrar ITnätet personuppgifter om dig.
Här ser du vad som gäller:

Ansvarig: ITnätet Ulricehamn, orgnr 769631-5063
Kontaktperson: Roland Svensson
E-postadress: rosv@imerge.se
Telefon: 070-4380804

Syfte: Att hantera bokningar och närvaro vid ITnätets GDPR-aktiviteter under 2017-2018, samt till information relaterad till GDPR, aktiviteterna samt uppföljning.
Grund för behandling: Avtal mellan ITnätet och dig och ditt företag.
Lagring och behandling sker inom Sverige och därmed inom EU.
Överföringar: Deltagarlistor med Företag, namn, epost och telefon kommer också att delges de som håller i utbildningen ( MAQS ).
Lagringstid: Rensning sker i december 2018.
Om du deltagit i startpaket och fått faktura lagrar vi de uppgifter som krävs av bokföringslagen och skattemyndigheten.
Invändningar: Om du avbokar ditt deltagande kan du samtidigt begära att vi rensar dina personuppgifter. Du kan avstå från utskick från oss.
Detaljer: De personuppgifter vi lagrar och behandlar är de du anger på bokningssidan. Vi kommer att kommunicera med dig via e-post och/eller sms. Du måste ange någon av dessa kanaler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *